Čerstvé slávky buď nalovíte v moři, koupíte na trhu nebo přímo na sádkách, např. u Šibeniku v ústí řeky Krka. Je to to nejlepší, co můžete dostat, protože jsou vytažené přímo z moře a nikde necestovali. 🙂 Pokud je koupíte ráno, nechte je v kýblu s mořskou vodou a tu často vyměňujte. Vydrží Vám pak čerstvé až do večeře. Teda, pokud je nesníte hned k obědu. 🙂
Nasekaný česnek krátce osmahněte na olivovém oleji, přidejte chilli, rajčata a mušle. Nepodlévat, slávky mají spostu vody v sobě. Můžete dát trochu bílého vína na zředění šťávy, kterou mušle pustí, aby nebyla tak slaná. Pokud to nestačí, část šťávy slijte a přidejte víno. Chvíli povařte, tím zredukujete šťávu a na konec přidejte nasekanou petrželku. Podáváme s bílým chorvatským chlebem a dobrým suchým bílým vínem. Dobrou chuť.
- olivový olej
- česnek na drobno
- chilli paprička
- slávky
- cherry rajčata
- bílé víno
- petržel
- bílý chléb