Chorvatské sépiové rizoto, klasika, kterou musíte u Jadranu ochutnat. A pokud se do tohoto jídla zamilujete jako já, tak není nic lehčího, než si ho udělat sami. 🙂 Čerstvé sépie a ostatní ingredience seženete ráno na trhu.
Nejdříve si očistěte sépie – odstraňte kost, vnitřnosti, zobák a oči. Pozor na váček s barvivem (je schovaný v těle sépie), ten si odložte na později. Hlavu rozdělte na polovinu, tělo nakrájejte na silnější proužky. Nadrobno si nakrájejte cibuli i česnek. Na olivovém oleji osmahněte cibuli dokud nezesklovatí, poté vmíchejte česnek a polovinu připravené petrželky. Přidejte sépie, špetku nasekaného rozmarýnu a bazalky, trochu rajského protlaku a vše pár minut za stálého míchání osmahněte. Přilijte víno, promíchejte a nechte vařit, dokud se alkohol neodpaří. Poté vmíchejte rýži, nechte ji několik minut glazovat, aby absorbovala všechny šťávy a chutě. Přidejte rybí vývar, vždy jen tolik, aby rýže sotva plavala, a často míchejte. Podle potřeby osolte a opepřete. Po cca 15 minutách vaření vmíchejte inkoust z váčků, aby se spojil s rýží. Když je rýže al dente, odstavte pánev z ohně, přidejte zbývající petržel a máslo nebo trochu olivového oleje. Jemně promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Podávejte s parmezánem. Přeji dobrou chuť.
Ingredience na sépiové rizoto
- 4 ks sepií
- 1 ks střední červená cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 dcl bílého vína
- 3 dcl rybího vývaru
- 1 hrnek rýže arborio nebo carnaroli
- parmezán
- rajčatový protlak
- čerstvá petržel, rozmarýn, bazalka
- sůl
- pepř
Další inspiraci najdete zde.
Crni rižot se nepodává s parmezánem ani jiným sýrem!
Ano, to tvrdí Italové, ale v Chorvatsku jsem ho vždy s parmazánem dostal a oblíbil jsem si to. 🙂